'You have to play to practice' M. Dayme

Vocal diary : blog

24 mei 2011
Zangers met stemproblemen, een hype?

In de krant lees ik dat zangeres Laura Jansen enkele weken uit de running is vanwege lichte overbelasting van de stembanden, ze stopt drie weken volledig met zingen om te voorkomen dat er straks een echt probleem is. Het lijkt wel een epidemie: onder andere Jan Smit, Guus Meeuwis, Frans Bauer, George Kooymans, Caro Emerald gingen haar voor.

 

Zingen ze teveel, te hard, te vaak? Is de druk te hoog?

 

Feit is dat het voor artiesten steeds moeilijker wordt om een langdurige carrière op te bouwen. Als je succes hebt kun je dit succes dus maar beter zo snel en zo veel mogelijk uitbuiten. Iemand als Ben Saunders krijgt bijvoorbeeld meteen 150 concerten voor zijn kiezen. Omdat je als artiest nauwelijks nog inkomsten hebt uit cd-verkoop moet het geld verdiend worden met optredens.

 

Kno-arts Jan Willem Arendse, die een aantal van bovengenoemde zangers behandelde, meent dat je niet ongelimiteerd kunt optreden. 'Voor je het weet heb je een poliep op de stembanden.' Maar de ene stem is de andere niet, en wanneer je merkt dat je aan je limiet begint te komen is het lastig de rest van je concerten dan maar af te zeggen. En daar waar je als topvoetballer een heel medisch team achter je hebt staan, doe je het als zanger meestal alleen. Het afstemmen van de mate waarin je je stem kunt belasten op de mogelijkheden van jouw stem moet je als zanger zelf doen. Die kno-arts zie je meestal pas wanneer het al te laat is, en helaas is er dan geen tweede spits voorhanden die het van je kan overnemen.

 

Toch zijn de omstandigheden waaronder de meeste zangers optreden de laatste jaren verbeterd. De meeste podia hebben inmiddels goede installaties en er wordt vrijwel nergens meer gerookt. Ook zijn er steeds meer zangers die zich laten begeleiden en zangles nemen. Misschien valt het dus met die hoeveelheid stemproblemen eigenlijk wel mee en is vooral de aandacht van de media voor het fenomeen toegenomen?

 

Toen ik jaren geleden met stemklachten bij mijn huisarts op het spreekuur sprak hij de wijze woorden: "Maak je geen zorgen, voetballers komen met knieklachten en zangers met stemklachten, dat is heel gewoon."

 

Alleen las je dat natuurlijk niet de volgende ochtend in de krant.

 

Klik hier wanneer je wilt reageren.