'You have to play to practice' M. Dayme

Vocal diary : blog

23 mei 2012
Updaten, nascholing en CVT

De meeste zangdocenten gaan -al dan niet na een conservatoriumstudie- gewoon aan de slag en ontwikkelen in de praktijk een eigen stijl van lesgeven. Maar dan? Misschien wordt er na een tijdje nog eens een privé zangles genomen of een cursus op het gebied van stemontwikkeling gevolgd (Pahn, EVTS, CVT, Roy Hart, Linklater, Lichtenberg). Maar docenten die dat doen behoren al tot de uitzonderingen.

 

Er is nog weinig traditie onder zangdocenten in het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied, of überhaupt in het nadenken over hun vak. Een collega vroeg me zelfs verbaasd, toen ik vertelde dat ik een tijdje geen lessen wilde geven om zelf meer te kunnen studeren, wat ik dan eigenlijk studeerde? Tja, als je zelf al niet weet wat je zou kunnen studeren, hoe kun je je leerlingen het dan leren, vraag ik me af?

 

Helaas is het zo dat iedereen die denkt zangles te kunnen te geven, dit ook mag doen. En dat jaar in, jaar uit. Zangdocent is geen beschermd beroep. Maar was het dat wel, dan biedt ook het nemen van zanglessen bij een gediplomeerd docent helaas niet altijd een waterdichte garantie voor een verantwoorde en vakkundige aanpak. Bij (para)medici, waaronder logopedisten, kennen ze om die reden van kwaliteitsbewaking een registratiesysteem met verplichte bij- en nascholing. Zo voorkom je de ergste brokken.

 

Ondanks dat de brokken die een arts mogelijk zou kunnen maken van een andere orde zijn dan die van een zangdocent, zijn er naar mijn idee beslist situaties waarbij een verplichte kwaliteitsbewaking mogelijk stemmen zou hebben gered. En bij zo'n stem hoort natuurlijk een persoon. Mocht de stem daarnaast ook inderdaad de spiegel van de ziel zijn, nou ja, dan zou zo'n kwaliteitssysteem zelfs zieltjes kunnen redden. Toch iets om over na te denken... En dan heb ik het nog niet gehad over al die niet-ontwikkelde muzikaliteit en creativiteit. Ook een zielskwestie zou ik zeggen.

 

Bij CVT, de methode van Cathrin Sadolin, hebben ze hier wat op gevonden. Als je je bevoegdheid als CVT-docent niet wilt verliezen, dan moet je deze liefst ieder jaar, maar uiterlijk om de drie jaar hernieuwen. Dit doe je door in Denemarken een update seminar te volgen van 1 of 2 dagen (kosten €245 €/€395 exclusief reünie diner). Misschien is zo'n verplichte update helemaal niet zo slecht, en een reünie diner - mits in een goed restaurant- is natuurlijk altijd gezellig.

 

Anderzijds is het natuurlijk een soort koppelverkoop en zou in Nederland iedereen beslist moord en brand schreeuwen wanneer de conservatoria hun diploma's na drie jaar ongeldig zouden verklaren. Weg investering! Alle gespendeerde tijd en geld door het afvoerputje! Sta je in één klap weer aan het begin van je carrière. Omdat natuurlijk niemand zijn opgebouwde credits wil verliezen zouden conservatoria rap goed geld gaan verdienen aan alle update seminars die ze zouden moeten organiseren. Zeker wanneer na een tijdje de eerste vraag van iedere nieuwe leerling aan zijn docent zou zijn wanneer hij voor het laatst geupdate had? Zelf zou ik benieuwd zijn naar het antwoord hierop van Cathrin. Update zij ook? En u?

 

Na 25 jaar updaten ben ik vorig jaar samen met Jolande Geven begonnen met het organiseren van nascholingscursussen voor zangdocenten. Uiteraard behouden onze cursussen hun geldigheid en hoef je dus niet verplicht te 'updaten'. ;-)

 

Maar weet je wat eigenlijk de allerbelangrijkste boodschap bij deze nascholingscursussen is: Leren is gewoonlijk heel erg leuk en (nog) beter worden in iets dat je al graag doet is helemaal prachtig. Allemaal updaten dus, zou ik zeggen!

 

Klik hier wanneer je wilt reageren.

 

Reacties:

31 mei