'You have to play to practice' M. Dayme

Vocal diary : blog

3 februari 2018
Professioneel zingen voor iedereen?

Column geschreven voor Zing Magazine - Januari 2017

 

Alweer 8 jaar geleden kwam mijn boek 'Professioneel Zingen voor Iedereen' uit. Geloof me, over die titel is verschrikkelijk lang nagedacht. Ik spendeerde er ontelbare mailtjes aan en viel collega's, vrienden en familie lastig met voorstellen en polls. Tot overmaat van ramp werd de uitgeverij onverwacht overgenomen en keurde de nieuwe uitgeverij de gekozen titel af. Daarmee begon het liedje van vooraf aan... Ondanks deze uitgebreide zoektocht bleek de titel na verschijning van het boek veel vragen op te roepen. Is het echt zo dat iedereen kan zingen, en dan nog wel professioneel?

 

Na vele jaren van zingen en lesgeven ben ik nog steeds geneigd te stellen dat dit inderdaad zo is. Zingen is als lopen: als je twee functionerende benen hebt dan kom je vooruit. Met andere woorden: iedereen met een normaal functionerende stem kan zingen. Toch is het voorgekomen dat ik zangleerlingen adviseerde een andere hobby te kiezen. Dit gebeurde gelukkig slechts 2 keer in 30 jaar lesgeven en in beide gevallen bij zangers die ik toondoof zou noemen. Zij konden ook na lang oefenen totaal geen toon houden en hoorden dit zelf niet. In zo'n geval is pianoles nemen een stuk bevredigender!

 

Opmerkelijk is dat veel van de leerlingen die ik destijds op de muziekschool lesgaf hun eerste les begonnen met de mededeling: "Ik wil graag zangles want ik kan helemaal niet zingen". Alsof ik een dokter was aan wie ze een handicap opbiechtten. In die tijd gaf ik ook pianoles en daar gebeurde het nooit dat iemand zijn eerste les begon met te stellen dat hij een probleem had omdat hij niet kon pianospelen. Niet kunnen pianospelen is blijkbaar normaler dan niet kunnen zingen.

 

Uiteraard viel dat 'niet kunnen zingen' altijd erg mee. Veel mensen bedoelen namelijk wanneer ze zeggen dat ze niet kunnen zingen dat ze niet zo mooi kunnen zingen als dat ze zelf graag zouden willen. Het gemene hierbij is dat hoe beter je zingt des te gemakkelijker het eruit ziet. En zo komt het dat vrijwel iedereen begrijpt dat virtuoze pianisten of gitaristen vele uren geoefend hebben, maar dat van goede zangers vaak wordt aangenomen dat ze zo geboren zijn.

 

Om nog even terug te komen op de titel: Is zingen voor iedereen weggelegd? Ja hoor, door te oefenen wordt je er vanzelf beter in.  En wanneer je dit met overgave en vakkundig (lees: professioneel) aanpakt dan zul je nog meer plezier aan het zingen beleven.